Sint Maarten 2024

Sint Maarten
Officiële vrije dag: Nee

Sint Maarten datums

Sint Maarten 2025
11-11-2025
Sint Maarten 2024
11-11-2024
Sint Maarten 2023
11-11-2023
Sint Maarten 2022
11-11-2022
Sint Maarten 2021
11-11-2021
Sint Maarten 2020
11-11-2020
Sint Maarten 2019
11-11-2019
Sint Maarten 2018
11-11-2018
Sint Maarten 2017
11-11-2017

Sint Maarten is een feest dat elk jaar wordt gevierd onder de kinderen. Het vindt plaats op 11 november. Maar waar komt deze feestviering vandaan?

Oorsprong van Sint Maarten

Voor de oorsprong van Sint Maarten wordt er teruggekeken naar het jaar 316. Hier leefde de Hongaar Martinus van Tours die de zoon van een rijke koopman was. Toen hij 15 jaar oud was, ging hij bij het Romeinse leger aan de slag als soldaat en ging hij in het leger de strijd aan met Frankrijk. De soldaat Martinus, zo gaat het verhaal, had een lange mantel aan toen hij een grote stad binnenreed. Het was immers die dag koud. Alvorens ze de stad binnenkwamen, stapte een arme man op hem af die vroeg om een gift. Martinus had geen geld bij zich, maar wilde de man niet zo in de kou laten staan. Hij besloot een gedeelte van zijn mantel af te geven om de man toch wat warmte te kunnen bieden. Het schijnt dat de arme man een verschijning zou zijn van Jezus. In de dromen van Martinus kwam de arme man naar voren als Jezus en bedankte hem voor zijn goede daad door de helft van de mantel af te hebben gegeven. Ook zegt hij dat het goed van hem is dat hij andere mensen zo heeft geholpen. Deze openbaring zorgde ervoor dat Martinus, na het wakker worden, zich warm en gelukkig voelde. Zo gelukkig zelfs, dat hij besloot dit goede gevoel niet kwijt te willen raken. Hij besloot dat hij een lichtpunt voor anderen wilde zijn die hij kon helpen. Hij besloot als soldaat uit het leger te stappen en ging voor de kerk werken. Hij liet zich dopen en werd monnik. Uiteindelijk stichtte hij het eerste klooster op Franse bodem op, genaamd Ligugé bij Poitiers. Hij werd door de plaatselijke bevolking gekozen tot bisschop en zette hij zich in voor verdere verspreiding van zijn geloof, het christendom. Het verhaal gaat verder op het moment dat Martinus preekte en missen gaf in een kerk in Duinkerke. Op een dag kwam hij niet, waardoor de bewoners zich zorgen maakten. De bewoners gingen met elkaar het duin in met lichtjes, zo vonden ze uiteindelijk Martinus weer terug. De man bleek verdwaald te zijn geweest in de duinen. In het jaar 397, toen Martinus ongeveer 80 jaar moet zijn geweest, stierf hij aan koorts en werd hij op, jawel, 11 november begraven. Om de bisschop te eren, gingen kinderen de straat op en zongen ze met lampion en lampje in de hand vrolijke liedjes bij mensen aan de deur. Dit om licht in het duister te brengen en vrolijkheid onder de mensen. Na zijn dood werd hij door de kerk als heilige verklaard. Zo kreeg hij de naam: ‘Sint’ Maarten (Martinus).

Beschermheilige

De bisschop Sint Maarten is de beschermheilige geworden in de stad Utrecht. Dit is terug te zien aan het wapen van de stad, een rood-wit schild. Het rode gedeelte van dit schild zou verwijzen naar de kleur van de mantel en het witte gedeelte de onderrok van Sint Maarten, die tevoorschijn zou zijn gekomen toen hij een gedeelte van zijn mantel gaf aan de arme man die hij voor de stadspoort tegen kwam. Niet alleen in Utrecht is de bisschop een beschermheilige, ook in de stad Groningen is hij bekend.

Viering vroeger

Elk jaar, op 11 november, vindt de dag plaats van Sint Maarten. Dit houdt niet in dat het de verjaardag van de heilige Martinus is, maar dit is een viering op de dag dat hij stierf. In die tijd was het niet belangrijk om een geboortedag, zoals wij die nu kennen, te vieren, maar vond men het belangrijker om mensen te herdenken. Ze geloofden erin dat mensen die goed hadden geleegd na hun dood door God in de hemel werden ontvangen. In de vroegere tijden was Sint Maarten een echt Winterfeest, waarbij mensen lekker gingen eten en drinken. Na deze dag moest men zuinig zijn met voeding en drinken en moesten ze teren op hetgeen ze hadden verzameld om de winterperiode door te komen. Het kwam voor dat de arme mensen in deze tijden veel honger leden. Om het voor deze arme mensen makkelijker te maken, mochten ze op 11 november, de dag van Sint Maarten, langs de deuren om een liedje te zingen. Ze kregen dan van de rijkere mensen geld, voedsel of brandstof. Zo konden de mensen voor elkaar zorgen en werd het een soort ‘bedelfeest’ genoemd. Daarnaast mochten de arme mensen dit ook doen op Sinterklaas, Kerstmis, Nieuwjaar en de Driekoningen.

Sint Maarten viering in deze tijd

Tegenwoordig is Sint Maarten een echt kinderfeest. Niet in heel Nederland vindt dit feest plaats, alleen in bepaalde delen, denkend aan het noorden van ons land, zoals Groningen en Drenthe en delen van Noord-Holland. Bij deze viering gaan kinderen vaak tussen 17.00-20.00 uur (als het donker is) op pad met een zelfgemaakte lampion. Deze maken de meeste kinderen op school, maar tegenwoordig kun je ook kant en klare lampionnen kopen in de winkel. Het Sint Maarten feest doet wat denken aan de Amerikaanse variant van Halloween, alleen gaan de kinderen hier niet verkleed langs de deuren. In de lampion brandt een lichtje/lampje en zingen ze een liedje aan de deur van mensen. Naar aanleiding hiervan krijgen ze iets lekkers, zoals een snoepje, stuk fruit, een centje of iets anders. Er zijn diverse liedjes en versjes in de omloop, de een langer dan de ander. In de regel is het zo dat kinderen tot en met groep 8 van de basisschool met hun lampion langs de deuren mogen, gezien ze daarna te oud worden om dit te doen en het een echt kinderfeest is. Ook zie je veel dat kinderen korte liedjes zingen om zo snel mogelijk weer naar de volgende deur te gaan om iets lekkers binnen te halen.

Kortom, we delen de lichtjes met andere mensen in de straat en de liedjes die gezongen worden. Als dank krijgen de kinderen dan iets lekkers. Door het delen, komt het Sint Maarten van vroeger weer helemaal terug en krijgt het een nieuwe dimensie.